Kalsium,Wanita Dan Osteoporosis

Selasa, 15 April 2014 0 ulasan

Saya bukan kaki susu...adakah anda semua kaki susu? kaki Susu atau tidak ... ketahui berapa pengambilan kalsium anda seharian & check tanda-tanda kekurangan KALSIUM anda.

 " Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis. "


Berapa banyak kalsium diperlukan?? 

Institut kesihatan Kebangsaan mengesyorkan 1000mg sehari bagi wanita dan 1500mg bagi wanita pasca putus haid. Kecuali anda seorang "kaki susu" serta cermat memakan, adalah sukar untuk memperolehi jumlah kalsium ini menerusi diet sehari-hari.
Kebanyakan wanita menghadkan pengambilan susu dan keju kerana kalorinya... tetapi sebenarnya, pengambilan purata bagi wanita hari ini ialah kurang dari 600mg kalsium sehari, inilah sebab utama kita wanita dilanda wabak osteoporosis.


Jom check, jika anda ada tanda-tanda berikut..

Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium :  

* Kekejangan atau kram otot sukar/susah nak tidur
* Perasaan berdebar2
* Eczema-penyakit kulit
* Rapuh kuku
* Sakit Sendi
* Tekanan darah tinggi
* Gigi reput
* Paras Kolestrol tinggi
* Kebas-kebas kaki dan tangan

Mengikut kajian pengambilan kalsium adalah paling baik jika diambil bersama dengan magnesium. Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium. Pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan penyakit batu karang.

 Adakah anda mampu mengambil makanan sebanyak ini untuk menampung keperluan kalsiumtubuh badan anda?


Kenapa Shaklee Osteomatrix pilihan saya? ... kerana Ostematrix ni lengkap dgn unsur Kalsium, Magnesium, dan Vitamin D. Vitamin D dalamnya penting utk memastikan penyerapan kalsium dalam darah dengan lebih efektif. Makan 4biji sebelum tidur, esoknya bangun pagi cergas ceria, membuang memang mudah.. Alhamdulillah..


Tahukah anda Shaklee OsteMatrix membekalkan: 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium Tahukah anda mengapa kita perlu amik 4 biji osteomatrix sebelum tidur?? ... Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan sebagai bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp/sengal2 dan badan rasa lebih ringan gitu.

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Share this article :

Catat Ulasan

 
Copyright © 2012. Supplement sihat cantik semulajadi - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by Lin Ariff
Proudly powered by Blogger